دسته‌بندی نشده

پمپ دیافراگمی چیست؟

پمپ دیافراگمی یکی از انواع پمپ‌های جابجایی مثبت است که با استفاده از یک دیافراگم انعطاف‌پذیر، سیال را مکش و تخلیه می‌کند. این پمپ‌ها معمولا از نیروی مکانیکی برای حرکت دیافراگم استفاده می‌کنند. یکی از ویژگی‌های مهم این پمپ‌ها، قابلیت جابه‌جایی سیالات مختلف مانند سیالات اسیدی،حاوی ذرات جامد و قابل اشتعال است. به همین دلیل، پمپ‌های دیافراگمی در صنایع گوناگون از جمله صنایع شیمیایی، غذایی، دارویی، نفت و گاز و… کاربرد دارند. در این بلاگ به معرفی پمپ دیافراگمی، نحوه عملکرد، انواع و کاربردهای آن پرداخته خواهد شد.

نحوه عملکرد پمپ دیافراگمی

پمپ دیافراگمی نحوه کار ساده‌ای دارد. دیافراگم که معمولا از جنس تفلون است، توسط یک میله دارای حرکت رفت و برگشتی است. پمپ دیافراگمی را می‌توان به دو نیمه تقسیم کرد؛ در نیمه سمت راست پمپ زمانی که دیافراگم به سمت عقب کشیده می‌شود، سیال از قسمت مکش وارد فضای خالی محفظه می‌شود. در همین لحظه سیال پرشده در نیمه سمت چپ پمپ فشرده شده و به سمت تخلیه هدایت می‌شود. وقتی که نیمه راست پمپ از سیال پر شد دیافراگم به سمت جلو کشیده شده و سیال را فشرده کرده و به قسمت تخلیه هدایت می‌کند. با تکرار همچین فرآیندی که باعث انبساط و انقباض دیافراگم می‌شود، سیال به طور پیوسته از مکش به تخلیه جریان پیدا می‌کند.

انواع پمپ‌های دیافراگمی

پمپ‌های دیافراگمی بر اساس نوع محرک به دو دسته اصلی تقسیم می‌شوند:

پمپ دیافراگمی پنوماتیک

در این نوع پمپ، هوای فشرده نیروی محرکه محسوب می‌شود. پمپ‌های دیافراگمی پنوماتیک به دلیل ایمنی بالا در محیط‌های قابل اشتعال و انفجار، صنایع نفت، گاز و پتروشیمی و شیمیایی گزینه مناسبی برای استفاده هستند.

پمپ دیافراگمی الکتریکی

نیروی محرکه در این مدل از یک موتور الکتریکی تامین می‌شود. در مواقعی که دسترسی به هوای فشرده برای تامین محرک پمپ دیافراگمی وجود ندارد از پمپ‌های دیافراگمی الکتریکی استفاده می‌شود. همچنین این مدل برای کاربردهای صنعتی با نیاز به دبی ثابت مناسب است.

کاربردهای پمپ دیافراگمی

پمپ‌های دیافراگمی به دلیل طراحی خاص خود در صنایع مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرند:

  • صنایع شیمیایی: جابه‌جایی مواد خورنده و اسیدی

  • صنایع غذایی: پمپاژ انواع مایعات خوراکی

  • نفت و گاز: انتقال مواد نفتی و پالایشگاهی

  • صنایع آب و فاضلاب: تصفیه و انتقال لجن و سیالات حاوی ذرات معلق

  • صنایع دارویی: پمپاژ داروها، لوسیون، الکل‌ها، حلال‌ها، محلول‌های تزریقی و سایر محلول‌های دارویی

  • صنایع فولاد: حذف ذرات فلز، ضایعات و مواد ریز جامد از آب، پمپاژ سود سوزآور، حذف روغن و چربی

بهترین برندهای پمپ دیافراگمی

دو برند معتبر و شناخته شده پمپ دیافراگمی پمکار و گراکو هاسکی هستند که در بازار ایران جایگاه خاصی دارند:

پمپ دیافراگمی پمکار

پمپ دیافراگمی پمکار که ساخت کشور ترکیه بوده، در بازار پمپ ایران به راحتی در دسترس است. محصولات برند پمکار در سایزهای مختلف و با جنس های بدنه و دیافراگم مختلف تولید می شود.

پمپ دیافراگمی گراکو هاسکی

پمپ دیافراگمی گراکو هاسکی ساخت کشور آمریکا بوده و از کیفیت بالایی برخوردار است. همچنین قیمت مناسبی نیز دارد و یکی از مزیت های دیگر پمپ های این برند طول عمر بالا و استهلاک کم آن‌ها است.

خرید پمپ دیافراگمی

در ادامه به چند پارامتر مهمی که قبل از خرید پمپ دیافراگمی باید به آن توجه داشته باشید اشاره می‌کنیم:

  • نوع سیال: باید با جنس دیافراگم و بدنه متناسب باشد.
  • دبی و فشار کاری: بهتر است با توجه به نیاز صنعتی انتخاب شود.
  • محدودیت‌های محیطی: برای محیط‌های قابل اشتعال، پمپ‌های بادی گزینه مناسبی هستند.

جمع بندی

پمپ‌های دیافراگمی یکی از پرکاربردترین پمپ ها در صنعت است. چندتا از ویژگی های مهمی که این پمپ را از بقیه پمپ‌ها متفاوت می‌کند قابلیت پمپاژ سیالات قابل اشتعال، عدم نیاز به هواگیری و استفاده از دیافراگم برای جابجایی سیال است. شما می‌توانید برای مشاوره بیشتر در مورد خرید پمپ‌های دیافراگمی با کارشناسان آبی پمپ در بخش فروش تماس بگیرید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *